Benjamin Seker, Ledestjernen

Brobygger mellem mennesker …

Bünyamin Seker, eller bare Benjamin, er jeg er stødt på flere gange gennem mit arbejde. Måske ikke et navn som ringer hos den almindelige danske headhunter, der desværre oftest har blikket stift rettet mod Tordenskjolds soldater. Benjamin har talent og drive ud over det sædvanlige, og kan præge Danmark positivt i fremtiden:

Der er noget BS Christiansen over Benjamin Seker – altså hvis man ser bort fra krukkeriet, og her er det nu ikke Benjamin, jeg mener… Det her er BS fra Nordvest.

En autodidakt elitesoldat på mission derude, hvor København bliver til problemland, og hvor kommunen har fjumret sig i bad standing, så man faktisk ikke kan sende hvem som helst.

Benjamin er imidlertid ikke udsendt; han lever midt i det og kender Tingbjerg, Brønshøj og Husum som sin egen bukselomme. Han har med egne ord selv været lidt af en rod, da han var yngre - han ved godt, hvad der river og flår i de såkaldt utilpassede unge i de (igen) såkaldt udsatte områder. Heldigvis havde livet større planer med Benjamin og bevægede ham over i en helt anden bane. Dagligdagen blev fyldt med fodbold og bl.a. et job i Birger Christensen på Strøget.

I dag er Benjamin tilknyttet diverse integrationsprojekter på operativt plan. En kæmpe gevinst for Københavns Kommune. Han bruger alle ugens dage sin energi på at hjælpe og støtte op om unge mennesker, der bestemt ikke er født med en guldske i munden, og som løbende må finde sig i diverse politiske indslag og eksperimenter. - Såsom danskhedsprøve (selvom man er født i Danmark) hvor man testes i viden om alt fra Kenneth Plummer til Grundlovens teknik… Det var nok mere formålstjenligt at teste os alle sammen i disciplinen ”at være en del af et fællesskab”.

Men hvad er det så Benjamin kan? Det er faktisk ikke helt let at afdække, hvis man altså spør’ ham selv. Han er ikke verdensmester i at fortælle om sine stærke sider…

Det skyldes dels medfødt beskedenhed samt en ydmyghed over for de mennesker han beskæftiger sig med, og dels hans alder (24 år), der endnu ikke har tilladt ham at se sit fulde potentiale. Han er lidt en lone wolf.. arbejder helst alene og ikke to og to, selvom det næsten er et sikkerhedskrav i de kvarterer, hvor jobbet udføres. Lange møder keder ham, og han undgår helst for mange administrative procedurer, der stjæler tid fra det egentlige arbejde som brobygger mellem menneske og system.

Han er enormt udadvendt, charmerende og velorienteret – men i et sundt samspil hvor han samtidig virker observerende, viljestærk og bestemt. Han er afgjort ikke typen, der bliver kørt rundt i manegen. En rigtig god kombination for en mand, der allerede har dedikeret mange år af sit arbejdsliv på at hjælpe unge mennesker på vej og selv fungerer som det gode eksempel. Et blik på Benjamins Facebook side med mange kommentarer fra de mere end 1700 venner bekræfter, at der er tale om en dybt respekteret og vellidt person.

Benjamin bruger sit netværk aktivt i hverdagen - og ikke kun når han skal opnå en tjeneste. Han er professionel networker, der laver gode aftaler rundt omkring i  København. Et eksempel er Brønshøj Boldklub, hvor mange af hans piger og drenge får chancen for at blive en del af sporten med fair play og godt kammeratskab. Noget han selv er stor fortaler for.

Med en telefon som er tændt 24 timer i døgnet og en arbejdstid, der flyder sammen med fritiden, er han hele tiden på. Facebook bliver brugt flittigt til opfølgning, der ringes og sms’es uafladeligt og Benjamin lever sit liv ude på gaden, i klubben, på fodboldbanen og hvor ellers den store gruppe af unge, han følger, opholder sig. Han møder dem med tålmodighed, og selvom han engang imellem får skurkerollen som repræsentant for Københavns Kommune, så ved hans ”unger”, at døren altid er åben.

Benjamin er meget ligefrem og bruger ikke tid på alt for meget føleri… Det er handling fremfor ord. Han betragter ikke de unge som projekter, men som ligeværdige. Han er derfor også stor modstander af lagkagepædagogik og mener i stedet, at der skal stilles krav til alle unge mennesker.

De skal ikke behandles som børn, der skal sidde stille foran fotografen. Han knokler for, at de skal få succesoplevelser og føle stolthed i hverdagen – gennem fællesskab, arbejde og sport. Forandringen kommer indefra; ikke ved at kommunen lokker med penge til en ny Playstation til klubben, hvis man makker ret.

Det er ildsjæle som Benjamin vi skal ha’ på gaden! Et pejlemærke, en storebror, der nyder anerkendelse i kraft af sin egen succes som menneske, og som derfor kan forvente at blive mødt med respekt og tillid. Vi må møde problemer i øjenhøjde i stedet for at betragte dem fra Københavns Rådhus, hvor formlen er politisk spin og PR - fremfor et dybfølt ønske om at løfte den gruppe mennesker, der er kørt fast. Alle de her handlingsplaner og socialpædagogiske tiltag med klubber og aktiviteter er fine og ser godt ud på papiret. Men det ændrer ingenting at skifte ordet integration ud med inklussion; det er Kejserens Nye Klæder om igen. Det er manden på gaden, der reelt gør forskellen, det må vi se at få øjnene op for.

Jeg under alle politikere og beslutningstagere på området at møde Benjamin og høre hans holdning til alle fy-ordene: ghetto, indvandrerbander, dårlig integration, arbejdsløshed

Det ville helt sikkert føre til nogle holdningsskred. Den viden og inspiration han besidder, har en hel anden slagkraft end hvad vi ellers hører. – Mest af alt fordi han i så mange år har boet og arbejdet i netop de problemområder, hvor de fleste københavnere aldrig har sat deres ben, og hvor den gængse socialpædagog skynder sig væk fra, når han får fri. Og man kan da heller ikke forlange, at de der driver indsatsen, skal bo i de pågældende områder, eller kan man… Måske er det nye tider. Måske skulle vi sende nogle nye signaler.

Det største problem i den sammenhæng er næsten Benjamin selv. Han ser ikke sig selv som noget vidundermiddel og fremhæver igen og igen alle sine andre kolleger. Det er prisværdigt, men det ændrer ikke på, at hans metode og goodwill skaber en tillid og et forbillede, man kan spejle sig i. Han har helt naturlige lederegenskaber, som skal bruges. Jeg skal personligt holde Benjamin i ørerne, så han med årerne husker at påtage sig mere og mere ansvar. Dem som kan skal! Sådan er det bare Benjamin Seker.